• Goede foto's of scans zijn erg belangrijk.
  • Werk zoveel mogelijk met je bronbestanden.
  • Maak een weloverwogen beslissing wat betreft het formaat van je bestanden.

Hoe maak ik goede foto's?

Goede foto's zijn erg belangrijk. Een professionele fotograaf is niet altijd te betalen, maar misschien zit er wel een goede amateurfotograaf bij je instelling. Met een speciale lens voor dichtbij kun je al hele goede objectfoto's maken. Ook eenvoudige belichting een een simpel statief maken je foto's al snel stukken beter. Zorg ten slotte ook voor een goede achtergrond

Gebruik waar mogelijk geen camera, maar een scanner. Een scanner geeft bij platte objecten bijna altijd een beter resultaat en het scheelt een hoop werk.

Hoe scan ik mijn bestanden?

Om foto's of documenten te digitaliseren kun je het beste een scanner gebruiken. Kijk welke scanner je voor jouw objecten nodig hebt. Voor bidprentjes of grote stapels foto's kun je bijvoorbeeld een documentscanner gebruiken. Voor boeken of andere afwijkende vormen kun je een flatbedscanner gebruiken.

Let verder op de DPI-instellingen bij het scannen. Kleine documenten kun je het beste in een hogere DPI inscannen. 300 DPI is vaak het minimum. Hoe hoger de DPI, hoe meer je het beeld kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies voor het oog.

Hoe groot mogen mijn bestanden zijn?

Wij raden aan om een zo hoog mogelijke resolutie te gebruiken, wanneer je je dat kunt veroorloven. Met enkele Mb's heb je vaak al een prima foto. Daarbij is het natuurlijk ook relevant om te kijken welk object een hogere of minder hoge resolutie nodig heeft. Op welke objecten wil je echt heel goed kunnen inzoomen bijvoorbeeld.

Er is dus geen maximaal aantal mb's voor een foto. Het is vooral belangrijk om te kijken wat een bestand nodig heeft.

Je kunt je foto's opslaan in JPEG of TIFF. Beide bestandsformaten worden ondersteund. TIFF leent zich beter om later te bewerken, maar is ook groter. Hierbij moet je dus ook kijken naar je aantal bestanden en je totale opslag.

Als minimale resolutie voor raden we 300 DPI aan, maar voor veel items is een hogere resolutie beter, afhankelijk van wat relevant is voor je objecten. Een bidprentje met een enkel kruisje in een hoekje hoeft niet zo scherp ingescand te worden als een foto met veel details.