• Europeana is een online platform met collecties uit Europese culturele en wetenschappelijke instellingen.
  • Europeana kan de vindbaarheid van je collectie vergroten en jouw collectie in een internationale context tonen.
  • Je regelt met Europeana in een gebruikersovereenkomst de intellectuele eigendomsrechten van je metadata.
  • Elke deelnemer van Brabant Cloud kan zijn collectie geautomatiseerd delen met Europeana.
  • Europeana stelt bepaalde voorwaarden aan je collectiegegevens.
  • Publicatie op Europeana kun je aanvragen via de Helpdesk.
  • De collectiegegevens op Europeana worden periodiek geüpdatet in een onderling te bepalen tijdschema.
  • Je collectie kun je van Europeana laten verwijderen door dit aan te vragen via de Helpdesk.

Wat is Europeana en wat levert het mij op?

Europeana.eu is een online erfgoedplatform, waarop digitale collecties van culturele en wetenschappelijke instellingen uit heel Europa te zien zijn. Dutch Collections for Europe (DC4EU), gehuisvest in Beeld en Geluid, fungeert als de nationale aggregator en contractpartner voor Europeana in Nederland.

Gebruikers zoeken online op allerlei plekken naar erfgoed. Daarom kan Brabant Cloud je collectie presenteren via verschillende kanalen, waaronder Europeana. Plaatsing van je collectie op Europeana vergroot dus de vindbaarheid en toont je collectie in een internationale context.

Waarom moet ik een overeenkomst sluiten met Europeana en wat staat daarin?

Om je collectie op Europeana te tonen, sluit je een Data Exchange Agreement (DEA) met DC4EU (namens Europeana) af. Hierin worden de intellectuele eigendomsrechten van de metadata en de content geregeld. De twee belangrijkste zaken, die daarbij overeengekomen worden, zijn:

Alle metadata die op Europeana gepubliceerd worden, geeft de instelling vrij onder een Creative Commons CC0 verklaring. De metadata worden publiek domein. Iedereen kan de metadata kopiëren, bewerken en gebruiken zonder hiervoor toestemming te vragen. Dit geldt ook voor commerciële doeleinden.

Elke afbeelding (inclusief de bijbehorende thumbnails) die op Europeana getoond wordt, bevat in de beschrijving één van de rechtenverklaringen die Europeana beschrijft. Deze licenties kunnen alleen toegekend worden door of met toestemming van de rechthebbende.

Wat heb ik nodig om mijn collectie op Europeana te publiceren?

Elke deelnemer van Brabant Cloud kan geautomatiseerd zijn collectiegegevens met Europeana laten delen door Team Brabant Cloud. Om de kwaliteit te waarborgen stelt Europeana bepaalde voorwaarden aan jouw collectiegegevens. De voorwaarden van Europeana zijn toegelicht in onderstaande helptekst

Hoe publiceer ik mijn collectie op Europeana?

In de gebruikersovereenkomst met Brabant Cloud kun je aangeven dat je jouw collectie op Europeana wil publiceren. Team Brabant Cloud neemt dit dan direct mee in de aansluiting van jouw collectie bij Brabant Cloud. Als je dit niet hebt aangegeven in de gebruikersovereenkomst, maar later alsnog je collectie op Europeana wil publiceren stuur dan de volgende gegevens naar de Helpdesk:

• de naam van jouw instelling,
  • de naam van de contactpersoon van jouw instelling,
  • de adresgegevens van jouw instelling,
  • welke datasets moeten worden doorgezet.

Hierna zullen Team Brabant Cloud en Europeana controleren of de datasets voldoen aan de voorwaarden van Europeana en dit aan jou terugkoppelen. Nadat jij de gebruikersovereenkomst van Europeana ondertekent hebt, start Team Brabant Cloud het technische traject starten om de uitwisseling van jouw collectiegegevens tot stand te brengen. De stappen worden gedetailleerd uitgelegd in onderstaand stappenplan

Hoe (vaak) worden mijn collectiegegevens op Europeana geüpdatet?

DC4EU wordt elke dag bijgewerkt op basis van records die nieuw, verwijderd of geüpdatet zijn. Zorg dat jouw dataset in Brabant Cloud up-to-date is, dan gebeurt dit ook automatisch voor de database van DC4EU. Deze automatische update is er niet voor Europeana. Bericht DC4EU daarom als de set op Europeana een update nodig heeft, dan sturen zij dit door naar Europeana. Het is mogelijk om met DC4EU enkele vaste updates in het jaar af te spreken voor Europeana.

Hoe verwijder ik mijn collectie van Europeana?

Indien je jouw data in de toekomst (gedeeltelijk) van Europeana wil verwijderen, dien je hiervoor contact op te nemen met de Helpdesk. Team Brabant Cloud zal vervolgens in samenwerking met DC4EU de dataset (gedeeltelijk) verwijderen.