• Collectie Nederland is een online platform met digitale collecties uit Nederlandse culturele instellingen.
  • Collectie Nederland kan de vindbaarheid van je collectie vergroten en jouw collectie in een nationale context tonen.
  • Elke deelnemer van Brabant Cloud kan zijn collectie geautomatiseerd delen met Collectie Nederland.
  • Collectie Nederland stelt bepaalde voorwaarden aan je collectiegegevens.
  • Publicatie op Collectie Nederland kun je aanvragen via de Helpdesk.
  • De collectiegegevens op Collectie Nederland worden eens per vier weken geüpdatet
  • Je collectie kun je van Collectie Nederland laten verwijderen door dit aan te vragen via de Helpdesk.

Wat is Collectie Nederland en wat kan het mij opleveren?

Collectienederland.nl is een online erfgoedplatform, waarop digitale collecties van musea en andere culturele instellingen uit Nederland te zien zijn. Collectie Nederland wordt beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Gebruikers zoeken online op allerlei plekken naar erfgoed. Daarom kan Brabant Cloud je collectie presenteren via verschillende kanalen, waaronder Collectie Nederland. Plaatsing van je collectie op Collectie Nederland vergroot de vindbaarheid en toont je collectie in een nationale context.

Wat heb ik nodig om mijn collectie op Collectie Nederland te publiceren?

Elke deelnemer van Brabant Cloud kan geautomatiseerd zijn collectiegegevens met Collectie Nederland laten delen door Team Brabant Cloud. Het RCE stelt daarvoor bepaalde voorwaarden aan jouw collectiegegevens. Het systeem van Collectie Nederland is gebaseerd op de Europese richtlijnen voor het online publiceren van collecties. De voorwaarden van het RCE zijn toegelicht in onderstaande helptekst

Hoe publiceer ik mijn collectie op Collectie Nederland?

In de gebruikersovereenkomst met Brabant Cloud kun je aangeven dat je jouw collectie op Collectie Nederland wil publiceren. Team Brabant Cloud neemt dit dan direct mee in de aansluiting van jouw collectie bij Brabant Cloud. Als je dit niet hebt aangegeven in de gebruikersovereenkomst, maar later alsnog je collectie op Collectie Nederland wil publiceren stuur dan de volgende gegevens naar de Helpdesk:

• de naam van jouw instelling,
  • de naam van de contactpersoon van jouw instelling,
  • de adresgegevens van jouw instelling,
  • welke datasets moeten worden doorgezet.

Hierna zullen Team Brabant Cloud en het RCE controleren of de datasets voldoen aan de voorwaarden van het RCE en dit aan jou terugkoppelen. Vervolgens zal Team Brabant Cloud het technische traject starten om de uitwisseling van jouw collectiegegevens tot stand te brengen. De stappen worden verder uitgelegd in onderstaande helptekst

Hoe (vaak) worden mijn collectiegegevens op Collectie Nederland geüpdatet?

Collectie Nederland update jouw dataset(s) circa eens per vier weken via een automatische harvest van jouw dataset in de Brabant Cloud. Zorg dat jouw dataset in Brabant Cloud up-to-date is, dan gebeurt dit ook automatisch voor Collectie Nederland.

Hoe verwijder ik mijn collectie van Collectie Nederland?

Indien je jouw data in de toekomst (gedeeltelijk) van Collectie Nederland wil verwijderen, dien je hiervoor contact op te nemen met de Helpdesk. Team Brabant Cloud zal vervolgens in samenwerking met het RCE de dataset (gedeeltelijk) verwijderen.